Devenire

 

o ciorna

de cuvinte si idei,

daca nu ajuta, aruncati-le…

O devenire prin cautarea unui „inauntru” primordial – cuanta sa fie solutia?

1.  In loc de „devenitate” poti sa spui fara a gresi

devenire.

Omul si/sau zeul isi construiesc realitatea prin devenire. Devenire prin cunoastere/descoperire/cercetare. Cunoasterea vine din vizualizarea limitei de sine si al unui „inuntru”. Aici vad saltul calitativ.

De obicei devenirea privita ca cercetare/cunoastere/descoperire/revelatie are in mod gresit o conotatie fiziologica/mecanicista cand de fapt ea este una structurala. Cred ca elementul cheie/esential/central este adverbul „inauntru” si mai putin propozitia „despre”. Omul a facut saltul cand a zarit acest „inautru”. Pitagora, Arhimede, Newton, Einstein, Planck, Heisenberg, Bohr, Higgs, si cu necesitate/ mai ales Socrate, Isus. Devenirea este tocmai acest „inauntru” adus la lumina. „inauntrul” vazut nu doar ca o cautare mecanica/fizica ci mai ales meta-mecanica/meta-fizica. Desigur si una si cealalta sunt necesare,

Intrebari cheie

2. Care este Izvorul cunoasterii? Se afla el in om sau in afara lui?

Cred insa ca e mai buna/prolifica/utila o intrebare decat un raspuns. Pentru a reusi un construct/fundament. Tradus ar insemna cam asa, ajung eu ,prin mine, la „inuntru” sau el , acest „inauntru” ajunge la mine? Desigur 2. poate fi o stupiditate dar trebuie luata in calcul. E posibil ca aceasta stupiditate sa fie o solutie. Dar nu pentru pozitivisti.

3. Apreciez ce spune poli cu privire la „cautarea temeiurilor”.- adevar ultim asta…

4. Cred ca drumul prin regresii este un drum infundat. Ceva imi spune ca trebuie cautat altfel. „inauntru ” este un mod de a merge nu inspre inceputuri ci mai degraba inspre structura fiintei.

Ce se afla sub ultimul strat al existentei daca putem spune asta?

O varianta innebunitoare ar fi aceea ca nu exista un drum final la cel mai adanc „inuntru”, si ca nu exista acest „ultim inauntru”?

Sa fie cumva aceasta meta-fizica? ultima rotita, acest primordial-„inauntru”?

PS… aberez-

Care este ultima „rotita ” a fiintei? Constiinta, sa fie? Este asta gunoi (metafizic!?) daca folosesc termenul de „constiinta de sine”?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: